Du er her|

18.02.22

Petrowsky A/S tager ansvar for eleverne

Det er ingen hemmelighed, at verden har taget store spring det seneste årti. De fleste mennesker på den anden side af 30’erne kan stadigvæk huske flow-TV, livet uden mobiltelefoner, og da der kun var én TV-kanal i Danmark.

Den samme udvikling gør sig gældende på arbejdsmarkedet. Den nye generation af elever inden for vvs-installatør- og håndværksbranchen er vokset op i en anden tid end de svende, de skal læres op i faget af, og så er faget i øvrigt også blevet mere teknisk.

Det kan skabe nogle udfordringer, og hos familievirksomheden Petrowsky A/S med afdelinger i Vejle og Horsens har man taget udfordringen op og sendt en gruppe af svende på en mentorordning med seks kursusdage. Alt sammen med henblik på at kunne stå bedre rustet som arbejdsgiver og arbejdsplads, når man skal uddanne nuværende og kommende generationer.

Mentorordning

Simon Petrowsky er idémanden bag Petrowsky A/S’ nye mentorordning, og inspirationen fandt tredje generation i familievirksomheden i branchens fagblad, hvor der var en artikel om vvs-virksomheder, der bøvlede med at få det optimale ud af deres elever.

– Jeg tror, branchen som helhed oplever udfordringer med dynamikken mellem unge mennesker, der skal ind i faget, og de svende, de skal gå på en arbejdsplads med. Ikke nødvendigvis af ond mening, men fordi de unge er opvokset i en anden tid med andre muligheder og prioriteter end dem, de skal oplæres af. Hos Petrowsky vil vi gerne være en arbejdsplads, der bidrager til en god trivsel for alle vores ansatte, og den mentorordning, vi nu har sat i spil, vil bidrage til dette, fortæller Simon Petrowsky.

Det har i håndværkerbranchen ofte været sådan, at der blev taget elever ind, så de kunne gå til hånde og varetage en del af de opgaver, som svendene i udgangspunkt ikke selv ville varetage. Hos Petrowsky A/S investerer man aktivt i elevernes udvikling, fortæller Simon Petrowsky.

– Vi vælger, at eleverne arbejder med håndværket mere end at varetage funktioner, som man reel set kunne sætte en arbejdsmand til. For os er det vigtigt, at vi lærer eleverne de grundlægende opgaver, der hører med til faget, og samtidig bidrager til at de dygtiggør sig i fagligheden. Det er en investering i fremtiden, og det er der, vi skal få eleven til at få en stor interesse i håndværket gennem tid, fordybelse og dygtiggørelse.

En del af mentorordningen og nogle af fokuspunkterne fra Petrowsky A/S er blandt andet, at den enkelte svend skal have mere tid med eleven, så man lærer hinanden bedre at kende og kan opbygge en stærkere relation. Dernæst skal der sættes lidt mere tid af til de opgaver, der er en elev med på, så der er bedre tid til at forstår, forklare og formidle svend og elev imellem.

Godt modtaget

En af de svende fra Petrowsky A/S, der er gået i gang med mentorforløbet, er 38-årige Martin Bargmann, der har været ansat i virksomheden i en håndfuld år. Her bliver mentorforløbet hilst velkommen.

– Jeg er glad for at arbejde i en virksomhed, der har så stort et fokus på de ansattes trivsel. Der er dele af håndværksbranchen, der er meget direkte og båret af ”det plejer vi at gøre”. Det betyder også, at man i faget måske ikke altid er så godt rustet til, at vi gør tingene på en ny måde. De elever, der kommer ind i faget nu, er vokset op i en helt anden tid, end eksempelvis jeg er, og jeg er endda kun 38 år, fortæller Martin Bargmann med en smittende latter og fortsætter:

– Min generation var nok tættere på generationen før os, end det er tilfældet nu. Det skyldes i særdeleshed nok den teknologiske udvikling og så den selvbevidsthed, unge mennesker har i dag. Det stiller krav til en svend, hvis det skal blive et godt og lærerigt forløb. Det stiller også krav til det unge menneske, og det er her, mentorordningen kommer i spil. Det er nemt at sige ”sådan gør vi her, og det skal du også gøre”, men i ordningen lærer vi blandt andet om kommunikation og konflikthåndtering, alt sammen med blik på samarbejdet og trivslen for alle. Det er også nemt at sige, at “de unge er ikke som i gamle dage”, men en moderne medarbejder og arbejdsplads sørger for, at begge dele udvikler sig med tiden, fortæller Martin Bargmann.

Hos Petrowsky A/S er den første kursusdag af mentorordningen overstået, og den næste venter lige om hjørnet. Modtagelsen fra de udvalgte svende har været positiv, og det glæder Simon Petrowsky.

– Vi har nogle dygtige og omstillingsparate medarbejdere hos Petrowsky A/S, og jeg tror, den udslagsgivende faktor her er forståelsen af, at vi alle er på det samme hold, og vi alle ønsker at komme i mål, når vi tager unge mennesker ind med appetit på vores håndværk. Det, mener jeg, at denne ordning kan bidrage til. Det bliver en succesoplevelse for alle parter, afslutter Simon Petrowsky.

Petrowsky A/S har i første omgange sendt 16 svende på mentorforløbet, der består af seks moduller.

Vil du vide mere?

Ring : 75 72 04 44

info@petrowsky.dk