Du er her|

14.12.20

KiMs og Petrowsky A/S skaber et bedre klimaaftryk

Når danskerne skal hygge en fredag aften hjemme i stuerne, så er der med stor sandsynlighed KiMs chips på bordet. Virksomheden, der har til huse i fynske Søndersø, er blandt de førende brands på den danske scene. Danskerne kan nu spise og nyde chipsene med en grønnere bevidsthed, i takt med at KiMs hele tiden øger det miljømæssigt fokus på produktion, fragt, etikettering – ja faktisk hele vejen rundt om virksomheden.

En del af dette fokus har Vejle-virksomheden Petrowsky A/S hjulpet med at forløse gennem en optimering af varmen og energien fra de to kogere i produktionen i Søndersø.

Det kan blive teknisk, så vi giver ordet til chefen for vedligeholdelse hos KiMs, Jesper L. Hansen, der fortæller således om produktionen.

-Når kartoflerne kommer ind på fabrikken, så skal de bearbejdes. Vi vasker dem. Vi sorterer dem, skræller dem, og så snitter vi dem. Når disse processer er færdige, så skal de koges. Det sker simplificeret i en ”forvokset” frituregryde. En kartoffel består ca. af ¾ vand. Så vi koger vandet ud, og dette bliver så til damp. Denne damp ønskede vi hos KiMs at drage større miljømæssig gavn af, så vi allierede os med nogle eksperter, der kom med forslag til, hvordan dette kunne gøres. Her kom Petrowsky A/S ind i billedet, fortæller Jesper L. Hansen.

Omkring 60 kilometer fra produktionen i Søndersø har familievirksomheden Petrowsky A/S til huse. Her udfører man hver eneste dag kvalitetsarbejde indenfor VVS-arbejde, klimaoptimering og installationsarbejde, samt industriservice. Det var også her, afdelingsleder Martin Barner Andersen gik til opgaven omkring en mere klimavenlig brug af den overskydende damp og varme hos KiMs.

-Vi så på opgaven og det veludførte materiale, der var lavet på casen af Niras. Der var en helt klar mission, og den kunne vi hos Petrowsky A/S hjælpe KiMs med at fuldføre. Så vi gik i gang med arbejdet. Det krævede en optimering af både forløbet fra damp til fjernevarme, samt nogle justeringer på ledningerne undervejs, så dampen blev udnyttet bedst muligt. Det betød rent teknisk, at vores svende installerede nye energioptimerede komponenter og udførte det håndværk, som vi arbejder med dagligt.

Mission lykkedes, og allerede dagen efter arbejdet var fuldført, kunne medarbejderne hos KiMs’ 16.000 m2 produktion mærke et bedre indeklima, da netop dampen blev kontrolleret bedre. En anden sideeffekt af samarbejdet mellem KiMs og Petrowsky A/S er leveringen af fjernvarme til 570 husstande i lokalområdet, samt reduceringen af CO2-udledningen med 950 tons om året. Et helt konkret og håndgribeligt klimatiltag, der glæder KiMs og Jesper L. Hansen.

-Vi er nødt til at tage et ansvar som virksomhed. Det gør vi hos KiMs, og det opfordrer vi også andre virksomheder til at gøre. Det handler ikke udelukkende om økonomi, men om at man tager stilling og kigger på, hvor man kan vælge at gøre en forskel som virksomhed. Det kan vores medarbejdere helt konkret se og opleve hver eneste dag, de møder ind og arbejder for, at der kan sættes chips på bordene hjemme i stuerne, afslutter chefen for vedligeholdelse hos KiMs.
KiMs initiativ omkring klima-og miljøindsatsen i Søndersø gav virksomheden Nordfyens Kommunes Miljøpris 2019.

For yderligere informationer omkring projektet:

Jesper L. Hansen telefon: 40310311

Vil du vide mere?

Ring : 75 72 04 44

info@petrowsky.dk