Du er her|

  • Forside
  • ·
  • Nyheder
  • ·
  • Et stærkere fællesskab mellem elever og svende hos Petrowsky A/S

10.06.22

Et stærkere fællesskab mellem elever og svende hos Petrowsky A/S

Petrowsky A/S har en klar og tydelig mission på HR-området, hvor familievirksomheden ønsker at tiltrække, udvikle, fastholde og videreuddanne medarbejderne. Missionen er rodfæstede værdier gennem tre generationer, og selvsamme værdier understøttes ved den høje anciennitet hos Petrowsky A/S

Det er i virkeligheden ikke en branchespecifik ting, det med den gode tone. De fleste af os kender til det med, at der kan ryge en finke af panden, eller man kan blive irriteret på en kollega. Bagefter ved man måske godt, at tonen kunne have været bedre, og så løser man det kollega til kollega. Den afgørende forskel kommer, når det er et elev-svend-forhold. Her skal man altid som svend forsøge at være magtforholdet bevidst.

Netop bevidsthed er nøgleordet i det kursusforløb, som familievirksomheden Petrowsky A/S har haft sine svende på i løbet af foråret 2022. Her har man undervist i både formidling, konflikthåndtering og forståelse. Alt sammen med den ærlige ambition om at gøre sine svende bevidste om vigtigheden af en stærk relation med eleverne i virksomheden.

Gut Svendsen har været hos Petrowsky A/S i 15 år og er en af de svende, der nu har eleverne med ud på opgaver. For den 40-årige mand, der selv blev uddannet tilbage i 2003, har kursusforløbet været en gave.

– Det er godt, at man arbejder et sted, hvor man tager hånd om sine elever. Det har været godt for en som mig, der tidligere har kørt alene, at få nogle værktøjer til at blive bedre til at have elever med ud. Da jeg blev udlært, var svendenes ord ”lov”. De unge mennesker i dag er opdraget til at stille flere spørgsmål til tingene. Her skal jeg være bedre til ikke at være en for konservativ svend, og den indsigt har været god for mig at få. Det har udviklet mig som både svend og menneske, fortæller Gut Svendsen.

Et hit hos de unge

En af Petrowsky A/S’ yngste elever, 18-årige Bjørn Kragelund, kan mærke, at kursusforløbet har givet dynamikken mellem elever og svende en ekstra dimension.

– Jeg tror, vi alle sammen har fået en forståelse af, hvad vi skal være opmærksomme på ved hinanden. Der var nogle øvelser, vi skulle øve sammen, og selv om jeg altid synes, der har været en god tone heroppe, så hjælper forløbet os alle til at se, hvordan det altid skal være, også når der er tryk på. Det sikrer bedre arbejdsgange, og det er fedt, lyder det fra eleven, der har halvandet år tilbage af sin uddannelse.

Tålmodighed

Herbert Haagensen blev uddannet helt tilbage i 1990, og med sine 27 år hos Petrowsky A/S kunne man måske tro, at han var lidt skeptisk over for sådan et nyt tiltag. Men så kan man tro om.

– Jeg synes, det har været et fint forløb, hvor jeg har lært nogle kompetencer, jeg også kan bruge uden for mit arbejde. Min udfordring har nok været tålmodigheden, men hvis man har fokus på det, hjælper det. Hvis vi svende starter det, flytter vi også eleverne. Man hører nogle gange det med, at de unge ikke kan noget i dag, men det er helt forkert. De unge er utrolig dygtige på elektronikken, så vi kan lære noget af dem. Når jeg ser tilbage, ville det have været fedt, hvis dette kursus fandtes, dengang jeg var i lære. Det var en anden tid, og tonen var det også. Så forløbet her har givet mig meget, fortæller den 52-årige VVS’er.

Petrowsky A/S har haft 16 svende på kursusforløbet, der bestod af seks moduller. Til det sidste modul deltog der også elever, og det faktum har givet sammenholdet et ekstra skud, fortæller Anders Holm, der er i voksenlære hos Petrowsky A/S.

– Der er nogle generationsforskelle, og det er cool, at begge parter bliver udfordret til at tale sammen på en ny måde. For mit vedkommende har dette forløb styrket sammenholdet og fællesskabet og understreget, at vi kan lære af hinanden, afslutter Anders Holm.

Vil du vide mere?

Ring : 75 72 04 44

info@petrowsky.dk