Du er her|

  • Forside
  • ·
  • Nyheder
  • ·
  • En ting er at give slip på ansvaret – en anden er, at ansvaret bliver taget

27.03.24

En ting er at give slip på ansvaret – en anden er, at ansvaret bliver taget

Dette er historien om familie, karakter, nødvendigheden af strategi for fremtiden, fællesskab og evnen til at kunne, når man skal. Men først og fremmest er det historien om Petrowsky A/S og det år, der er gået, siden virksomhedens direktør og anden generation blev syg.

På mange måder er Petrowsky A/S, som familievirksomheder er flest. En virksomhed, hvor man kalder tingene for det, de er, og hvor man står sammen, arbejder sammen og holder sammen.

Det er også en virksomhed, hvor Lars Petrowsky gennem mange år har sat virksomheden på landkortet som en veldrevet, seriøs og ambitiøs virksomhed inden for vand-, luft- og energiområdet. På et tidspunkt skulle tredje generation tage stafetten videre. For et år siden blev det til her og nu og ikke senere.

– Da jeg fik kræft, så stod det klart for mig, at jeg ikke ville være i stand til at kunne varetage direktørrollen med det forløb, der lå foran mig de kommende seks måneder. Det handlede derfor med det samme om at give Simon ansvaret, og på mange måder var hele organisationen også gearet til det skifte. Det var ikke sket så hurtigt, og jeg havde måske også haft svært ved at give hele ansvaret så klart fra mig, hvis omstændighederne ikke var, som de var, fortæller en ærlig Lars Petrowsky et år efter, at sygdommen satte tilværelsen i et andet lys.

Ansvar

Allerede da han gik i lære som VVS’er og blikkenslager, vidste Simon Petrowsky, at planen var lagt for ham: ud og samle erfaring, dygtiggøre sig og ruste sig selv til den opgave, der i fremtiden var skrevet ind i tyngden af efternavnet. På mange måder en afklarethed, der kun bæres af det ansvar, man selv tager på sig.

– Jeg har jo aldrig følt et pres for at skulle tage over i virksomheden. Da jeg en dag selv beslutter mig for, at det er det, jeg vil, så møder jeg opbakning til beslutningen, og så er der naturligvis de samme forventninger til mig, som hvis jeg kastede mig over et helt andet hverv. Nemlig at jeg gør mig umage, er grundig og passer mine ting. Da jeg efter min uddannelse begynder på kontoret heroppe, der ved jeg godt, at den eneste måde, jeg kan gøre mig fortjent til kollegaernes respekt, det er ved, at jeg gør mig umage, fortæller Simon Petrowsky om årerne, der førte frem til indtoget som direktør for et år siden.

Investeringen i fremtiden fra fortiden

Petrowsky A/S har gennem de sidste to håndfulde år arbejdet med et stærkt lederteam og en bestyrelse, der skubbede til både udviklingen i virksomheden og til de fastlåste dynamikker, der kan opstå i en virksomhed, hvor ejeren selv står bag roret. Det arbejde viste sin værdi, da Lars Petrowsky for et år siden blev syg.

– Det var vigtigt for mig, at Simon havde det bedste hold omkring sig til den opgave, der nu ventede ham. Jeg vidste godt, at vi havde gode folk i både ledelsen og i bestyrelsen, men at Simon også kunne bruge sparringen så den skabte fremdrift, det ved man jo aldrig før man står i det, fortæller Lars Petrowsky og fortsætter.

– Jeg oplevede, at hele virksomheden, lige fra eleven til ledelsen, tænkte: ”Det her, det er vi sammen om,” og da jeg undervejs i min behandling fik indblik i, hvordan det var gået, efter Simon havde taget over, da blev jeg også glad for, at det gik godt, ja, faktisk gik det rigtig godt, fortæller Lars Petrowsky om perioden, hvor han for første gang så virksomheden lidt udefra.

Modet til at dele

Det er klart, at når du pludselig får ansvaret i den virksomhed, som din farfar stiftede, og som din far har arbejdet i hele dit liv, så kan det få selv den mest rutinerede mand til at synke spyttet en ekstra gang. For Simon Petrowsky var der ikke så meget tid til andet end at gribe tøjlerne og så vise modet til at søge sparringen med både bestyrelsesformand Lars Bilde og resten af ledelseslaget hos Petrowsky A/S.

Lars Bilde husker de mange samtaler med Simon Petrowsky tydeligt.

-Opgaven med at yde sparring til Lars, det var en ting. På mange måder skulle Lars skubbes lidt til sin udvikling, hvor opgaven med Simon var at holde ham lidt tilbage i den. Og helt overordnet, så skulle vi tale åbent om tingene. Uanset om det var frustration, ambitioner eller opgaven virksomheden stod overfor, fortæller den anerkendte bestyrelsesformand, der rådgiver flere ejerledere om udvikling og ledelse.

Den nye direktør hos Petrowsky A/S stemmer i, når Lars Bildes ord bliver genfortalt ham.

– Jeg gik ind til det her med holdningen om, at jeg skulle vise alle, hvad jeg kunne. Jeg gik ind til opgaven med respekt for den opgave, der ventede mig. Samtidig så vidste jeg også, hvad jeg kunne, men også hvad jeg ikke kan. Derfor benyttede jeg mig også af alle de dygtige mennesker, som jeg har omkring mig – lige fra de svende, der kører ud til opgaverne om morgenen, til mine kollegaer omkring mig på kontoret og så naturligvis vores bestyrelsesformand Lars Bilde, der har været en stor hjælp gennem det her år, fortæller Simon Petrowsky om det første år, hvor projektledertitlen blev skiftet ud med direktørkasketten.

Blande sig udenom

For Lars Petrowsky blev det sidste år også året, hvor livet blev taget op til genovervejelse. Hvor sygdomsforløbet førte til mange tanker om, hvorvidt, hvordan og hvorledes han skulle vende retur til Petrowsky A/S. Et forløb, der også førte til refleksioner om egne drømme og hvilke opgaver, der i virkeligheden tændte.

– Det er jo lidt sjovt, at man pludselig ser det hele udefra, og så ser man en ny dynamik, hvor man både bliver stolt, men også tænker, om man ikke i virkeligheden skal holde sige ude af det, der kører, og hvor der er en stærk dynamik. Det gjorde også indtryk, når jeg hørte fra vores store kunder, at ”ham Simon, han gør det godt”.

– Derfor tog jeg også en ærlig snak med Simon, hvor vi talte om fremtiden for virksomheden. Jeg ville nok ikke helt kunne lade være med at blande mig, hvis jeg sad på kontoret, uanset hvilken kasket jeg så havde på. Samtidig så har jeg også under sygdomsforløbet besluttet mig for, at jeg vil vende tilbage til nogle andre opgaver, fortæller en ærlig Lars Petrowsky, der griner højt ved tanken om, hvordan det lyder for andre, at han nu har fået et kontor ude i byen, hvorfra han vil arbejde med forretningsudvikling for Petrowsky A/S og den nye formandspost i Business Vejle.

Ambitioner for fremtiden

For status på Petrowsky A/S her et år senere er den, at Simon Petrowsky fortsætter som direktør, og at Lars Petrowsky, der med respekten for sygdommen in mente, nu har sluppet tøjlerne på en måde, der gør, at han er en naturlig del af den virksomhed, der bærer familiens efternavn, men også respekterer det ansvar, som Simon Petrowsky nu har taget på sig og driver virksomheden gennem.

– Jeg tror på, at den drivkraft, der driver mig, det er, at jeg forstår den virksomhed, som jeg har ansvaret for, og den ambition, vi har sat i bestyrelsen, hvor vi vil have os til at spille en endnu større rolle inden for vand-, luft- og energiområdet i fremtiden. Det er godt understøttet af ærgerrigheden om at gøre min far og farfar stolte. Det følges godt ad, og jeg kan ikke gøre det selv. Heldigvis har jeg et godt hold omkring mig, og det har jeg lært at benytte mig af de sidste år, afslutter Simon Petrowsky opsummeringen på det sidste år i familievirksomheden.

Vil du vide mere?

Ring : 75 72 04 44

info@petrowsky.dk